Wat is een landelijk interieur?

Wat is een landelijk interieur?

Een landelijk interieur staat voor rust en ruimte, waarbij je buiten naar binnen haalt. Je haalt het landelijke leven in het interieur. Nostalgie speelt een grote rol bij dit type interieur. Dat geldt ook voor handmade producten en voor het gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan linnen, wol en katoen.

Met een landelijk interieur ga je voor rustiek en dus een rustige uitstraling. In een landelijk interieur hebben de meubels voornamelijk ronde vormen. De stoelen en bank hebben bijvoorbeeld afgeronde leuningen en de tafels hebben vaak ronde poten. De basiskleuren zijn vooral wit en verschillende tinten grijs. Dat geldt ook voor bruintinten en taupe. Zijn de balken in jouw plafond zichtbaar? Probeer ze dan niet op te knappen. Maar laat ze zoals ze zijn, verweerd en oud. Dat maakt het echt landelijk. Materialen die veel gebruikt worden zijn onder meer linnen, wol, katoen en grove weefsels. Maar ook leer past hier heel goed bij. In een landelijk interieur past een mooi houten vloer, bij voorkeur in de kleur off white of een meer grijze tint. Je kiest voor een mooie bakstenenmuur en die verf je dan een witte of grijze tint. Bij een landelijk interieur gaat het om de gezellige sfeer. Het is beleving, het geeft een geborgen gevoel. Het is niet voor niets een van de populairste stijlen voor in huis.

Ga je voor een landelijk interieur, dan kun jij helemaal losgaan wat betreft het gebruik van woonaccessoires, het liefst doorleefde accessoires die een robuuste vorm hebben. Denk hierbij aan gevlochten manden, glaswerk, fotolijsten met een oude doorleefde look. Maar een mooie gewelfde vaas kan ook niet missen. Gehaakte plaid of een schapenvacht over de stoel of op de bank.

Je kan meerdere kanten op. Ga je meer voor een stoerder interieur, gebruik dan meer leer en beton. Ga je liever voor een romantische look, maak dan meer gebruik van linnen. Zoals bijvoorbeeld een linnen fauteuil. Kroonluchters doen het dan zeker ook heel goed!

Landelijke stijl. Lantaarns in natuur tinten (wit en hout). Theelicht-set (wit en zilver). Zwarte set vazen.

Kennisbank Landelijk interieur – Lirefi Living