Wat is een Scandinavisch interieur?

Wat is een Scandinavisch interieur?

Bij een Scandinavisch interieur is de eenvoudige, functionele en warme decoratieve stijl, waarin wittinten, neutrale kleuren en natuurlijke houtsoorten gebruikt worden kenmerkend. Eenvoudige lijnen worden met een strakke en frisse look gecombineerd tot een gezellig en licht interieur. Clean, rust, eenvoud en functionaliteit zijn de kernwoorden van deze stijl.

Doordat de winters in Scandinavië erg lang en donker zijn, is het interieur vaak licht om de ruimtes zo helder mogelijk te houden. Naast wit worden er vooral voor zachte, natuurlijke tinten gebruikt zoals lichtgrijs of zachtroze.

Op de vloer zie je bijna nooit een tapijt, eerder wordt gekozen voor een robuuste vloer. Met een vloerkleed of bijvoorbeeld een schapenvacht.

Hout is echt onmisbaar. Hout op de vloer, houten wanden, op het plafond, de keuken, meubels en ook de accessoires. Je vindt het overal in een Scandinavisch interieur. Je kan ieder soort hout gebruiken. Maar voor een echt Scandinavische look kan je het beste beuken-, essen- of berkenhout gebruiken. Heb je al veel hout van een ander soort in huis, kan je er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld wit te verven.

Qua accessoires is het rustig. Ook hier geldt less is more. Houd het clean en simpel. Heb je 1 kale wand? Geen probleem, past perfect in het totaal plaatje. Er wordt wel veel groen gebruikt. Groen als in planten. Hierdoor geef je de ruimtes veel kleur. Planten werken ook luchtzuiverend. Dus dat is alleen een grote plus.

Naast hout zie je ook veel wol en riet terug in een Scandinavisch interieur. Wol in accessoires zoals kussens en plaids. Maar ook bijvoorbeeld rieten opbergmanden of iets leuks voor aan de muur. In rustige en lichte kleuren.

Accessoires in Scandinavische stijl. Roze en grijs kussen. Windlicht van bruin en wit hout. Witte set waxinehouders op dienblad.

Kennisbank Scandinavisch interieur – Lirefi Living