Metalen decoratie, wat zijn de voordelen?

Metalen decoratie

Metalen decoratie is een breed begrip dat verwijst naar verschillende soorten decoratieve objecten of kunstwerken gemaakt van metaal. Dit kan variëren van kleine decoratieve items in huis zoals metalen wanddecoratie en beelden tot grotere metalen decoraties zoals tuinornamenten en metalen.

Metalen decoratie kan worden gemaakt van verschillende soorten metalen zoals ijzer, staal, aluminium, messing en koper. De metalen kunnen worden bewerkt met verschillende technieken zoals smeden, gieten en lassen om de juiste vorm en textuur te creëren.

Metalen decoratie kan worden gebruikt om een ruimte mooier en gezelliger te maken en kan verschillende stijlen hebben, van industrieel en eigentijds tot rustiek en traditioneel. Metalen decoraties zijn duurzaam en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, afhankelijk van het type en de afwerking van het metaal.

Meest gebruikte metaalsoort voor woonaccessoires

Het meest gebruikte metaal voor woonaccessoires zijn aluminium en roestvrij staal. Beide metalen hebben een moderne en strakke uitstraling en zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Aluminium is een lichtgewicht metaal dat makkelijk te bewerken is en kan worden gebruikt voor een breed scala aan woonaccessoires, zoals lampen, fotolijsten, vazen en dienbladen. Het kan worden gepolijst voor een glanzende afwerking of geborsteld voor een meer matte afwerking.

Roestvrij staal, ook bekend als RVS, is een sterk en duurzaam metaal dat niet roest of corrodeert. Het wordt vaak gebruikt voor keukenaccessoires zoals pannen, bestek en keukengerei, maar kan ook worden gebruikt voor woonaccessoires zoals klokken, spiegels en beelden.

Metalen decoratie, brede lage aluminium vaas

Soorten metalen decoratie

Er zijn verschillende soorten metalen decoratie, waaronder:

  1. Metalen muurdecoratie - Decoratieve objecten die aan de muur worden gehangen, zoals metalen wandkunst, muurhangers en wandplaten.
  2. Metalen beelden en sculpturen - Decoratieve objecten in de vorm van sculpturen, beelden en standbeelden, gemaakt van verschillende soorten
  3. Metalen lampen - Lampen en lampenkappen gemaakt van metaal, zoals tafellampen, vloerlampen, hanglampen en wandlampen.
  4. Metalen meubels - Meubels gemaakt van metaal, zoals stoelen, tafels, bedden en kasten.
  5. Metalen vazen en potten - Decoratieve vazen, potten en plantenbakken gemaakt van verschillende soorten metalen zoals messing, koper en aluminium.
  6. Metalen spiegels - Spiegels met een metalen frame, zoals wandspiegels, make-upspiegels en staande spiegels.
  7. Metalen klokken - Klokken met een metalen frame en wijzerplaat, zoals wandklokken, tafelklokken en wekkers.
  8. Metalen tuindecoratie - Decoratieve objecten voor de tuin, zoals tuinornamenten, vogelvoeders, windgongen en tuinmeubilair.

Metalen decoratie, aluminium boomMetalen decoratie, aluminium dierenschedel en zwart metalen kandelaars

Deze zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten metalen decoratie die er zijn. De keuze van het type metalen decoratie hangt af van jouw persoonlijke smaak en de stijl van de inrichting.

Hoe onderhoud je metalen decoratie?

Hieronder specifieke tips voor het schoonmaken van de meeste gebruikte metaalsoorten in woonaccessoires:

Aluminium en Roestvrijstaal - Maak de metalen decoratie schoon met een mengsel van gelijke delen azijn en water. Wrijf het mengsel voorzichtig over het oppervlak met een zachte doek en spoel het af met warm water.

Het is altijd het beste om het schoonmaken van metalen decoratie te testen op een klein en onopvallend stukje om er zeker van te zijn dat het reinigingsmiddel geen schade toebrengt aan het metaal.